reGARDEN

Na zemljištu koje je dijelom u vlasništvu Regeneracije, a koje nije pogodno za gradnju, tijekom godina nastalo je ilegalno odlagalište šute i raznog građevinskog i negrađevinskog materijala i otpada.

U očima i srcu Regeneracije koja djeluje gotovo u centru grada i koja svoje poslovanje temelji na društveno-odgovornim načelima, to jednostavno nije bilo prihvatljivo pa su se pojavila prva razmišljanja o transformaciji tog prostora u svojevrstan park koji bi bio na korist građanima Zaboka i koji će taj dio grada učiniti ljepšim, boljim i ugodnijim mjestom. Tada je ideja o parku dobila i svoj radni naziv reGARDEN, što je kasnije prihvaćeno i kao službeni.

Te 2017. ideja je toplo i bez zadrške pozdravljena i od strane najviših predstavnika grada, a arhitektonski studio Mikelić-Vreš izradio je projekt koji je prihvaćen te se krenulo u realizaciju istog. reGARDEN je službeno otvoren nepune tri godine nakon toga, a danas je to mjesto koje funkcionira kao urbani park u kojem učenici obližnje srednje škole za umjetnost, dizajn i grafiku za lijepog vremena održavaju nastavu na otvorenom, kojim ljudi šeću, voze bicikl ili rade tjelovježbu na postavljenim fitness spravama.

Ako su žedni ovdje mogu popiti vodu na česmi koja je afirmirana kao javno dobro s dostupnom besplatno pitkom vodom, čime se potiče konzumacija vode iz slavine umjesto one iz plastičnih boca. To je značajan doprinos očuvanju okoliša, moderni gradovi diljem svijeta uvelike populariziraju takvu praksu, a sama česma predstavlja kako javnozdravstveni, tako i civilizacijski standard.

U parku su postavljene i posebne klupe dizajnirane za dojilje te za mijenjanje pelena maloj djeci.

U posljednje vrijeme, u kontekstu vremena u kojem živimo, tu se na otvorenom prostoru održavaju koncerti urbane glazbe.

GALERIJA

 

Kontaktirajte nas

RGNC